Popcorn Hour A-110
5 aug. 2009Etter en del tid brukt på å vurdere hvilke deler min nye "stue" HTPC skulle bestå av, falt valget merkelig nok på denne søte boksen:
Det hender du rett og slett må ta av deg hatten (hvis du har hatt) for geniale produkter. Video på PC var lenge en trasig opplevelse. Rundt den tiden DVD var et forholdsvis nytt fenomen, kjøpte jeg min første egne PC, Pentium3 450Mhz, og den hadde DVD spiller. Må ha vært i 1998-1999. For første gang var det faktisk brukbart å se film på en PC-skjerm. DivX ble raskt populært, først i sin tragiske versjon 3 der du fikk et innmari grøtete bilde hver gang kamera panorerte... Teknologien ble moden, men kilden har hele tiden vært den samme: DVD platen. Inntil BluRay kom. BluRay er spilt inn med 1920x1080 punktet, i motsetning til en DVD med sine 720x480 (720x576). 5-6 ganger mer data å prosessere får selv moderne prosessorer (les 2006) til å knele. En 2-kjerners AMD 4200+ klarer såvidt full-HD som formatet også kalles. Vi har nå skjermkort med akselerasjon for HD-film, noe som løser problemet for standardformatene.
Nok intro. Det jeg vil frem til, er at denne lille saken, med sitt stusselige lille kretskort som du ser på bildet ovenfor, driver full-HD 1080p som en lek. Dette til en prislapp på omtrentlig 2000 NOK. Den har selvsagt sine begrensninger. Råfilmen etter redigeringen av Kina-materialet lagret jeg i DivX6 med quantizer på 1 samt WAVE lyd, og resulterte i en stream på 30Mbps. Det ble for mye for boksen og endte med et hakkete bilde. Kan muligens skylles en feil ved måten popcorn hour buffrer avi-filer. Leste noe om det..
Annet har jeg ikke å utsette på den. Den har tatt alle formatene jeg har slengt mot den som MKV, TS, DVD, og ikke funnet noe eksempel på decoder den ikke har men hver gang jeg prøver en ISO-fil (DVD) fryser hele boksen. Prøvd flere forskjellige filer. Bildekvaliteten er meget bra!
Den har godt med tilkoblinger: HDMI med lyd, Component og Composit. Vanlig stereo ut "Phono/RCA" og S/PDIF. For å mate den med media kan du bruke 100Mbps nettverk eller koble en DVD/Harddisk direkte til boksen via USB.
Menysystemet er greit. Ikke noe fancy, men det gjør jobben. Du kan bare ha én kilde "på" om gangen. Har du eksempelvis flere mapper delt via en pc i nettverket, og du vil se noe fra et annet "share", må du ut i hovedmenyen for å bytte. Fort gjort, men noe tungvindt. I hovedmenyen må du også velge mellom film/musikk/bilde _før_ du begynner å bla i mappene, og tilsvarende må du ut til hovedmenyen for å bytte mediatype. For film fungerer boksen nydelig. For musikk og bilder vil jeg ikke anbefale den. Bildevisning er tregt med mye buffering. Musikk går fint, men det er ikke lagt opp til å lage spillelister og søke i en stor samling musikk.
Hvem trenger en slik boks? Det naturlige svaret er personer med mye film lagret digitalt, og trenger en enkel måte å få vist dette på en TV eller projektor. Eventuelt en som ikke lenger orker bryet med å koble PC'en til TV'en (som meg).
Boksen er lydløs, og har plass til en 3.5" harddisk inni seg for lokal lagring av dine filmer og annet.
Har du mange DVD-plater, og irriterer deg over at de stadig blir slitt og dårlige, er det en god ide å rippe dem over på en harddisk. En terabyte disk koster i dag ikke mer enn rundt 750 NOK og kan inneholde rundt 200 plater. Du slipper da bryet med å stå opp fra godstolen for å bytte DVD-plate :-)
Vurderer du å kjøpe en? Hvorfor ikke vente på neste modell C-200. Den skal støtte BluRay via å koble en BluRay leser i en av sine USB porter, samt at den trolig blir enda kraftigere.