Delingsøkonomi

13 Sept. 2014

http://www.danpontefract.com/micro-blogging-can-help-build-your-organisational-culture/
http://www.danpontefract.com/micro-blogging-can-help-build-your-organisational-culture/

Litt tidligere i sommer da jeg var hjemme hos mor et par dager leste jeg Dine Penger nr 7 (2014). Der hadde de en spennende artikkel om delingsøkonomi. Det er et kjent problem at vi i vårt konsumsamfunn liksom skal eie alt selv og vi vil heller ha nytt enn brukt. Eller er det egentlig slik? Forbruksvarer går selvsagt utenom og det er greit å ha egne sett med klær. Men er det nødvendig å ha egen gressklipper? Egen bolig? Egen bil? Å dele på vedlikehold er veldig vanlig i borettslag, og det er mye å spare på å bo i bofellesskap. Både med tanke på strøm og TV- og Internettkostnader. Å dele på transportkostnader er heller ikke en ukjent tanke. Vi har buss, tog og leiebilordninger. Taxi om vi ikke vil kjøre selv. Å kjøpe brukt er ofte veldig smart om man er i stand til å opprette riktig nivå på tilliten som trengs. Finn.no har lenge vært kjent for sitt bruktmarked, gi-bort marked og bruktbilsalg. I dag har de også reiser, nybilsalg, eiendomssalg og utsetting av jobber.

Det som er "nytt" nå, som vi begynner å innse med Internetteknologien, er at enkeltpersoner i større grad enn før har blitt satt i stand til å koordinere slike tjenester seg imellom uten å gå via tradisjonelle aktører som taxiselskap, hotell, og tilsvarende markedsplasser.

Innenfor transport har vi slikt som frakt av ting og frakt av personer. Frakt av personer kan være både i form av en tjeneste, og i form av "samkjøring" hvor både sjåfør og passasjer skal (omtrent) til stamme sted. Her har vi eksempler som:

  • Haxi er en app for kompiskjøring. Taxinæringen er selvsagt i fyr og flammer over slike initiativ siden de selv må ha løyve for å kjøre. Konkurranse og utnyttelse av resurser må likevel sies å være en god ting, og det viktige er at de som kjører for å tjene penger faktisk også betaler skatt.
  • hent-meg.no går mer i retning av å fylle opp biler som med folk som skal til samme plass. Et genialt konsept hvor man kan dele på utgifter til drivstoff og bompenger, samt ha noen å prate med på lenger turer.
  • bilkollektivet Er som navnet tilsier en pass hvor man kan gå sammen om anskaffelse av biler. Man betaler for tid og Km, og det blir som et leiebilselskap, dog trolig noe billigere ved høyere bruk. Bruk av bil fra en pool avtales fortløpende. Særlig nyttig i store byer hvor en vanligvis er avhengig av bil.
  • nimber.com er en tjeneste for å sende ting med noen som reiser, om det så er bil, tog, buss, fly eller noe annet. Jeg ville trolig vært forsiktig med å ta noe med for andre på fly, særlig om jeg ikke hadde pakket det selv. Konseptet er likevel tøft og særlig innen dyretransport er det vist penger å tjene.

Innen overnatting har vi de som ønsker å leie ut fordi de skal bort, eller leie ut noe de har til overs, og fungerer som et godt alternativ til dyrt hotell eller herberge. Her har vi eksempler som:

  • AirBnB: Denne har jeg faktisk brukt en gang. Da jeg var i Paris med en venn og venninne påsken 2014 leide vi en hybel sammen. Systemet er selvsagt basert på tillit, og det er en kombinasjon av ratingsystem med kommentarer, samt at man linker opp sosiale profiler og annet ID-materiale for å sikre sporbarhet. Bestilte opprinnelig et annet sted og misforstod noe rundt hvordan man avbestiller. Fikk en melding om at det ikke var ledig likevel. Jeg avbrøt derfor i stedet for verten. Det ble da krøll med den andelen av beløpet som går til selskapet (AirBnB). Dette fikk jeg fikset per epost, men det var noe herk da det var ekstremt vanskelig å komme i kontakt med dem. Alt er automatisert. Et er lurt å bruke et kredittkort (Master) da pengene trekkes med en gang.
  • CouchSurfing er som navnet tilsier at man deler ut en enkel plass for andre å sove på. Kanskje noe mindre formell, enklere og billigere (kan være gratis?) enn AirBnB.

Transport og bolig er typisk store utgiftposter. Innen andre praktiske ordninger har vi:

  • Fribi lar brukere gi bort eller bytte bruke ting. Nå har finn.no også blitt gratis på bruktmarkedet, så det spørs om denne klarer å konkurrere i Norge. Kanskje på brukervennlighet?
  • Skylib handler om å låne ting, i tillegg til salg og gis bort. Særlig det å kunne låne en tilhenger eller kantklipper den ene gangen du trenger den fra en "nær" nabo som ikke har brukt sin på en mannsalder.
  • TrustBuddy er en portal for finansielle lån mellom private. Man kan låne inntil 5000 står det på forsiden. Noe tilsvarende har vi for lån til den 3. verden som f.eks Kiva hvor man da støtter utvikling.
  • Eatwithme er en genial ide. Lag middag sammen, og spleis på utgiftene. Det geniale er den sosiale arenaen som skapes. Siden virker dessverre ikke per skrivende stund.
  • Fon Hva med å lage et felles delt Wifi der alle kan delta? Universiteter har det, enkelte teleoperatører har det. Hvorfor ikke lage det privat også? Det gjelder bare å tenke litt på sikkerheten. Ikke la alle og enhver få koble seg på samme nettverk som dine personlige enheter. Opprett dette som et separert gjestenett eller på en dedikert trådløs-ruter. De koster jo ingen ting lenger.
  • Sharemystorage for å avtale lagring av ting over noe tid. Har ikke sett noe mer detaljert på den, men kan kanskje være en kjekk tjeneste?

Tatt fra Internett
Tatt fra Internett
Et stort spørsmål rundt bruk av slike tjenester er forholdet til skatt. I utgangspunktet er dette veldig enkelt da all inntekt ut over det du får fra arbeidsgivere er å regne som kapitalinntekt (som renter i bank, aksjeutbytte osv). Dette gjelder når man utfører en betalt tjeneste for andre. Bruktsalg har selvsagt ikke skatt (det ble betalt moms da varen ble kjøpt) og så lenge man deler på utgifter (f.eks. til bensin eller mat, sett opp mot det å bli kjørt eller få bo hos) er dette selvsagt heller ikke skattepliktig på noen måte. Det gjelder bare å føre et eget regnskap og være ærlige. Noe hele systemet bygger på. Det er garantert masse regler for innslagpunkt og prosentandel av bolig man leier ut, uten at jeg har tenkt å gå inn på det. Moms er noe mer uklart. Det er en skatt staten tar inn for varer og tjenester. Nå som verden globaliseres bør vi kanskje fjerne denne merkelige skatten?

Det er klart noen "taper" penger når pengene tar andre veier, men slik er så en gang det frie markedet. Deling av musikk, film, programmer og spill er nok et eksempel på dette. Det gjelder bare å ikke dele for vidt. En ting er å se en film sammen. Noe annet er å la 10.000 andre få se filmen sammen med deg :) Det ser ut til at strømmetjenester vil bøte på hovedproblemet her, nemlig et tunggrodd distribusjonssystem.