13 years 11 years


For en tid tilbake startet mitt gamle skjermkort, et Radeon 3870X2 å lage noen rare lyder. Det viste seg å være vifterelatert, og gikk ikke bort. På tide med nytt skjermkort allerede? Var bare 1,5 år siden jeg kjøpte det forrige...

4800-serien har vært ute ganske lenge, og 5800-serien har faktisk kommet, innen jeg nå har fått satt meg ned å skrevet dette. En ny generasjon kort gjør ofte noen små kvantesprang når det kommer til ytelse, og dette kortet var intet unntak. Mitt 3870X2 var et dobbeltkort, med to prosessorer med hver sin minnebank på 512MB. Ett enkelt 4850 kort yter på linje med mitt forrige kort. Dette til tross for at 50-serien et et par hakk dårligere enn 70-serien. Fordelen er at 50-serien koster noe mindre, faktisk fikk jeg dem for 700 hver + frakt på billigste nettbutikk.

    Crossfire, som ATI har kalt teknologien, bruker begge kortene samtidig under spill, og produserer normalt i sjiktet 1.75x bedre bilderate enn et enkeltkort. Det finnes spill der ytelsen blir doblet (COD4 Modern Warfare) og det finnes spill der ytelsen faktisk blir dårligere enn kun ett kort (Crysis). Crossfire kan selvsagt skrues av, og tillater da at to skjermer kan kobles til hvert kort. 4 Skjermer totalt.

    Et enkelt kort har riktignok 3 utganger: VGA, DVI og HDMI (som er DVI+lyd). Dessverre kan ikke alle 3 brukes samtidig, og var hovedgrunnen til at jeg kjøpte to og ikke bare ét kort. Ytelsen blir ikke såå mye bedre generelt sett...

    ...Crysis ja. Jeg må bare få sagt det. Hva var det de tenkte på, de som lagde det spillet? Her snakker vi om et spill som har banket alle high-end skjermkort godt ned i grusen helt frem til omtrentlig 2 år at spillet ble lansert. Og i tillegg har det råtten støtte for crossfire!?! Uansett hvor mye du kaster på det spillet, flyter det som sirup... :-)