13 år 9 år

Dagen iPad ble lansert i Norge gikk jeg inn på eplehuset.no for å bestille meg en slik vidunderdings. Jeg bestemte meg for en 32GB wifi-versjon da jeg ikke så for meg å bruke den noe særlig på reise grunnet størrelsen på den (Den passer ikke i noen av mine lommer). Jeg måtte ha et slikt kamerasett for å laste inn bilder fra kameraet mitt, samt at jeg kjøpte en liten docking for å kunne ha den stående når den er koblet til min Windows maskin. (Nei, jeg går ikke over til MacOS)


Innledende behov

I utgangspunktet var planen å bruke den som fjernkontroll til iTunes som jeg kjørte fra min stasjonære maskin koblet til anlegget, samt som lesebrett for e-bøker, twitter, rss, e-post og web. På reise ønsket jeg også å kunne bytte ut en fullblods laptop med en slik enkel sak. Jeg har nå gått bort i fra iTunes og bruker heller Spotify. Venter fortsatt på et godt remote-program for spotify.

I ettertid har jeg tatt i bruk en flott flickr app kalt flickStackr og en chatte app IM+ som kobler seg til MSN, G-talk og facebook chat. E-bøker leser jeg enten via den innebygde appen iBooks eller med Kindle. Jeg brukte en egen MP3-spiller før for å høre på lydbøker, men nå har appen iPod tatt over for dette behovet siden jeg primært hører på lydbøker og podcaster i bilen.

Jeg brukte en del appen Notes i starten som var koblet mot Google (på lik linje som kalenderen, adresseboken og e-post), men jeg kuttet det ut til fordel for et program som heter Things som tar vare på alle ting jeg skal gjøre i nær og fjern fremtid.

Begrensninger

  • Intet globalt felles filsystem: Det kan virke litt rart i starten, og det fører ofte til mye frustrasjon om du ønsker å jobbe på iPad. Ikke forvent å kunne bruke den som en fullblods PC. Hvert program har sitt fil-lager. Man kan sende filer mellom programmer ved at du starter program A, sender en fil til program B. B starter og du fortsetter med filen du sendte. Problemet er da å holde kontroll på filene da de nå eksisterer i flere kopier. iPad har heldigvis klipp og lim som fungerer som normalt. Hensikten bak denne strukturen er selvsagt sikkerhet. Det kalles ofte en sandboks og sørger for at et enkelt program ikke skal kunne tukle med andre programmer eller selve operativsystemet.

  • Synkronisering av musikk, bilder, video: Jeg er vant med å ha mapper med media organisert på min måte. Nå må jeg overlate jobben med å dytte over dette til iTunes. Den fungerer, men har en meget stor svakhet: Du kan bare synkronisere med én iTunes konto (som kan være spredt over flere maskiner). Kobler du deg til en pc uten din konto må du fjerne alt som ligger på den for å kunne legge til noe nytt. Dette er en enorm begrensning som på mange måter gjør iPad ubrukelig om du ikke alltid har tilgang på samme PC. I tillegg skal det nevnes at det er veldig kipt å være Windowsbruker med Appleprodukter.

  • Importering av bilder: iPhoto er et fantastisk program for visning av bilder. På turer pleier jeg å koble minnekortet fra kameraet mitt rett inn i iPaden og laste over bilder. Programmet lagerer da bildene i "events" som i praksis er datoen bildet ble tatt, samt at du får visualisert plassering under "places" hvis kameraet har GPS. Problemet er bare det at du ikke har noen som helst mulighet for å organisere bildene. Du kan ikke endre navn på events, legge sammen events (det kan oppstå flere events med samme dato) og du kan heller ikke beskytte bilder. Hadde Apple fikset dette, hadde produktet blitt mye bedre.

Anbefalte apper


FlickStackr er en applikasjon som lar deg bruke resurser fra Flickr.com på en veldig brukervennlig måte.


Twitter fungerer meget bra for å følge med på hva som skjer.


IM+ Pro er et chatteprogram som støtter blant annet MSN, Facebook chat, gTalk og Skype (kun chat, ikke tale). Da har du et program å forholde deg til. Programmet varsler ved innkomne samtaler selv om programmet ikke er i forgrunnen. Programmet er ikke 100% stabilt, men fungerer godt nok.


Reeder bruker jeg for å lese RSS feeds. Jeg bruker Google for å håndtere dem, mens dette programmet bare kobler seg opp til google, sjekker hva jeg har lest og ikke lest, samt viser dette på en meget brukervennlig måte.


Things er et program for å holde styr på ting du skal ha gjort. Den er ikke så fryktelig avansert, men er laget slik at du oppretter ting du skal gjøre, og kan så fordele dem ut over tid, tagge dem og gruppere dem i prosjekter. Ting du ikke rekker å gjøre, blir ført med til neste dag.


Spotify er en iphone app for streaming av musikk fra spotify


Kindle lar deg kjøpe bøker fra den amerikanske nettbutikken Amazon


Goodreader - Et felles lager for dine filer


Articles - Wikipediaartikler formatert for iPads skjerm


IMDb - Finne informasjon om filmer, se trailere. Genial app!


Remote er som tidligere nevnt en av hovedgrunnene til at jeg kjøpte en iPad. Jeg ønsket å kunne ligge i sofaen å bla igjennom musikksamlingen min. Det kan jeg nå. Tok litt tid å få fikset på alle taggene og legge til bilder, men når dette først var gjort ble resultatet meget bra. Programmet er lagt opp omtrent som iTunes ved at du kan bla igjennom etter album, artist, sjanger eller komponist. Bilder blir direkteoverført fra iTunes. Søk, knapper og volum reagerer lynraskt. Eneste jeg missliker er at du må inn på "now playing", rykke deg forbi albumbildet for så å hente frem spillelisten for hva du spiller nå, og der du kan sette stjerner. Burde vært lettere tilgjengelig.


Shazam finner ut hva den ukjente låta som nå spilles heter ved å gjøre et lite opptak og sende det til en server for analyse. Har ikke brukt det så mye, men det traff godt på de to forsøkene jeg gjorde.


Sonic Comics heter en app som har samlet alle Sonic tegneseriene utgitt digitalt fra Archie. Hvert blad koster 6 kroner. Sonic ble utgitt i Norge i 1994 og deler av 1995, totalt 9 stk. Jeg fikk bare tak i 8 av dem, så her får jeg endelig lest det siste bladet :)


StubleUpon lar deg surfe igjennom ting andre har likt. Du kan komme borti mye snasent her!


AirVideo Streaming av video. Krever en server-versjon av programmet på en stasjonær/bærbar maskin, du må dele mapper med video i, og du vil så få opp en liste over filmene dine inne i AirVideo appen. Den omkoder filmen til et format som iPad støtter godt. Konverteringen kan skje direkte hvis prosessoren er kraftig nok i serveren, eller man kan konvertere filen på forhånd. En konvertert film kan så legges inn i iTunes for så å synkroniseres mot iPad for offline visning.


iTap VNC bruker jeg for å fjernstyre min stasjonære pc. Greit å kunne sitte i sofakroken å starte opp iTunes hvis den er slått av, skru på boxee, aktivere utgangen til projektoren osv. Er nokså treg med har et bra brukergrensesnitt.


Dette er appen med det minst gjennomtenkte navnet: MoreBrainExercise with Dr.Kawashima Jeg har todelt oppfatning om spillet. På den positive siden er det veldig mange artige og utfordrende oppgaver som stimulerer hukommelsen og reaksjonsevnen din. Det negative er at den er veldig fokusert på at du skal spille 3 spill hver dag, samt en test. Hvis du bare vil sitte å øve deg, må du igjennom masse menyer hver gang du vil starte om igjen. Dessuten viser den regler og eksempel hver eneste gang du starter opp. Det hadde holdt å kunne se den på nytt i en meny hvis du glemmer reglene. Et annet problem er at den ikke er på Norsk. Det er noen tester hvor du skal sortere ord hvor vi fremmedspråklige har en ulempe. Hjelper ikke hvor god du nå enn er på pattedyr, planter, fisk osv hvis du ikke vet hva tingen du skal sortere betyr. På den daglige testen ligger jeg nå med et snitt på 48år, nesten dobbel så høy som min faktiske alder, så jeg er ganske sikker på at den er urealistisk kravstor. Enten det, eller så har jeg fryktelig dårlig hukommelse :)

Anbefalte spill

Det finnes mange spill til iPad som er veldig kjekke å ha på reise eller når du kjeder deg. Her er de jeg anbefaler:


Wordfeud Er et scrabble liknende spill der du spiller mot venner og ukjente om å lage få flest poeng for ordene du setter sammen.


Contre Jour likner litt på "word of goo" og du skal manipulere brettet slik at den lille sorte ballen kommer i mål.


Monopoly En fancy utgave uten brett og terning


Osmose HD her kan du utforske fysikkens lover, og målet er å bli størst!


Soduku HD Tenkespill / tidsfordriv


tChess Lite er et sjakkspill med pen grafikk (hvis du velger trebrikker) samt en utfordrende maskinmotspiller. Jeg har prøvd en del forskjellige chessapp og dette er per dags dato det beste jeg har kommet over.


Risk er bare fantastisk artig. Du plasserer du soldater på kartet og angriper motstanderne der du mener det vil være mest strategisk.


Blue Block er et tenkespill hvor du kun kan flytte på blokkene i lengderetningen. Målet er å få den blå blokken ut av boksen. Det er flere titalls tusen brett, så ikke regn med å gå tom for brett på en stund.


Fieldrunners baserer seg på at du skal hindre fienden å begeve seg over kartet inn til din base. Sett opp diverse forsvar for for å nedkjempe fienden


City Traffic HD er et bilspill der du skal unngå at biler krasjer i kjente kryss


FlightCtrl HD er et stressende spill. Stadig flere og flere fly med varierende hastighet og destinasjon kommer inn fra alle kanter. Din jobb er å så mange du klarer trygt ned på bakken uten at uhell oppstår.


Labyrinth 2 HD er det gamle gode labyrintspillet nå i digital form. Du må møysommelig styre den lille kulen forbi alle hullene frem mot målet ved å tilte iPad fra vannrett posisjon. Spillet har også en del nye momenter vi ikke fant på den fysiske utgaven.


Angry Birds er et spennende og utfordrende spill der målet er å drepe alle grisene spredt rundt, ofte tildekket bak reisverk av varierende byggekvalitet, ved hjelp av forskjellige fugler man skyter ut fra en sprettert.


Cut the rope er også et tenkespill hvor du skal kutte tau, poppe ballonger, samt en del andre måter å manipulere et lite drops på for å få det til å havne i gapet på en liten frosk. Det er 3 stjerner på hvert brett og tar du alle blir frosken ekstra glad. Det er massevis av varierte brett hvor du både får utfordret dine fysikkkunnskaper og din reaksjonsevne.


Solitaire Classics (S.Classics) er et meget pent designet kortspill der du kan spille kabal, freecell og spider.


Mini Golf HD er et kjekt lite minigolfspill


Chopper 2 er et flyspill der du skal redde sivile, skyte og bombe