13 år 10 år

Siden jeg flyttet inn i leiligheten for ca 5 måneder siden har jeg forsøkt å rydde meg lenger og lenger inn i villkrattet av en hage. Har revet opp utallige små busker og kjørt bort lass på lass med løv og annet hageavfall med den slitne trillebåra vi har felles. Tornebusker har tydeligvis fått spre seg i lange tider, dekket nesten hele det åpne området du ser på bildet til høyre. Mesteparten var så tørt at det var en enkel sak å trekke opp. De kommer raskt tilbake igjen, så det gjelder på da dem med røttene.



Som en avgrensning mot veien fant jeg en steinkant etter å ha gravet en stund. Gresset hadde vokst over, og lå som et nytt lag ovenfor steinkanten og hadde spred seg et stykke ut i veien.

I går var jeg på Elkjøp for å handle inn oppvaskmaskin. Endte opp med en Electrolux ESF 65049W. Lånte tilhenger på butikken og fikk den dermed enkelt med meg hjem. Installasjonen krevde en del research da jeg ikke har montert slike før. Som vanlig var ikke med medfølgende manualen særlig godt illustrert, men følgende måtte gjøres:

Utpakking og justering
Maskinen kom godt pakket inn i isopor. Innvendig lå manualen samt et par ekstra stykker isopor for å beskytte kurvene. På fremsiden helt nede ved gulvet var det skrudd på en plate. Denne måtte av for å kunne justere "benet" på baksiden. Ved hjelp av et skrujern kunne man heve (med klokken) og senke (mot klokken) det bakre benet. De to benene på fremsiden måtte skrues for hånd. De satt stramt. Jeg hevet maskinen slik at den stod opptil benken. Før jeg kom helt opp satte jeg på et medfølgende belegg for å hindre dampskade i bordplaten rett over der døren åpnes. En slags bred tape som kan minne om gaffatape. Strøm, inntak av avløpsledningene la jeg klare inn under vasken før maskinen forsvant inn i rommet sitt. Platen jeg skrudde av i starten gikk nå på igjen, men da festet lavere slik at det ikke blir en luke under maskinen.

  • Det fulgte med to festebraketter som skulle skrues fast til sidene og oppover for å gjøre maskinen mer stødig Det fulgte med to festebraketter som skulle skrues fast til sidene og oppover for å gjøre maskinen mer stødig
  • Sjekke om maskinens bakre og fremre ben er stilt riktig, at de er i vater Sjekke om maskinens bakre og fremre ben er stilt riktig, at de er i vater

vann inn og avløp
Vannbryteren til oppvaskmaskinen var satt til av. Dette må gjøres før vannledningen taes av, hvis du ikke ønsker å bade i vann på kjøkkenet. Dette var allerede gjort av forrige leietaker da han flyttet ut. Det tynneste røret fra maskinen passet fint i det ledige røret som kom ned fra springen. Satte på pakningen (en liten sort ring) og skrudde den hvite ledningen på. Avløp (den grå ledningen) var bare å tre på slik bildet nummer 3 ovenfor viser. I manualen stod det noe om minimum og maks høyde. Det er vist viktig at ledningen har en viss helning oppover for at pumpen skal fungerer riktig. La derfor ledningen i en bue i overkant. Så satte jeg vannbryteren mot blått som høyst trolig er kaldt vann. Ingen lekkasje, så det ble ikke behov for noen etterstramning.

Hardt vann
Ikke alle er like heldige med vannkvaliteten som oss i Norge. Hardt vann, det vil si vann med mye kalsium og magnesium. Kommer ofte av kalking av vann (for å kjøre vannet mindre surt) eller der man bruker grunnvann fra områder med mye kalk i bakken. Oppvaskmaskiner bruker salt for å "rense" hardt vann. Det var en tabell inne i manualen med innstillinger for maskinen ettersom hvor hardt vannet er. Jeg fant noe informasjon om et vannverk i nærheten Øyer og tretten vannverk - vannets hardhet som viste verdier langt under 7, så jeg stilte den manuelle bryteren fra 2 til 1 inne i maskinen til venstre, og stilte den elektroniske til fra 5 til 1.

    Kjøpte også en blender da jeg var på Elkjøp. En Philips 750W HR2094. Prøvde den litt i gårkveld. Knuste is som bare det! Må finne noen bra oppskrifter...

    "You get one, blend everything in sight for 2 weeks and then the excitement wears off"