13 år 10 år

Nå har jeg sittet nesten hver eneste dag i en uke å kodet PHP. Det startet med at jeg ville ha mulighet for å laste opp bilder, samt endre størrelse på dem slik at jeg slipper å bruke et bildebehandlingsprogram ved siden av. Jeg gjorde da i samme slengen en del ting jeg har hatt på vent lenge: RSS, tagger og en generell opprydding...

PHP gjør det veldig enkelt å laste opp filer, men du er ikke garantert at scriptet ditt ikke kan missbrukes. Fant denne pdf-en fra Scanit
php-file-upload
size 360.2 KiB
sha256: c2f310516a...e20b2cdee4

Den viser typiske feil og måter du kan fikse dem på. Jeg valgte å lagre all metadata i en database, og gir alle opplastede filer et løpenummer isteden for det originale filnavnet. Videre måtte jeg finne en måte å få redigert bildet på. I PHP følger det med et bibliotek kalt GD. Det er ikke særlig raskt, men det duger. Tutsplus.com har en artikkel av Jarrod Oberto kalt Image resizing made easy with php som viser hvordan GD kan brukes på en meget fleksibel måte.

Jeg hadde et bildegalleri før som hele tiden lastet nye bilder ved å sende surferen til en ny side hver gang. Dette er tungvindt, så jeg har for første gang prøvd meg med javascript, noe jeg helst holder meg unna på grunn av alle sikkerhetsproblemene rundt scripting. Nå har jeg scriptene på eget domene, så jeg kan leve med det. Lightbox hadde mye av det jeg så etter, men jeg endte tilslutt med Fancybox. Den er kjent for å animere bildet ut til full størrelse samtidig som den dimmer ut resten av siden. Den støtter galleri med tilbake og frem funksjon (kan bruke piltastene) samt at den også justerer bildestørrelsen slik at veldig store bilder passer innenfor vinduer du jobber i

La også til et tagge-felt i bloggtabellen min. Et par små script omgjør så taggene til linker slik at det blir veldig lett å finne relaterte skriblerier. Sjekk ut "tag tag tag tag..saken davel :)

...Som sagt har dette tatt noe tid. Da jeg endelig skulle laste opp siden dukket det opp to problemer. Det ene var at mysql-spørringene som sørget for lagring ble dobbel-escapet. Kort fortalt gå det ut på at alle " blir erstattet med \" for å unngå at databasen skal tro at et datafelt slutter. Nå ble " gjort om til \\", noe som medfører at \" blir lagret i databasen og vist. Det andre problemet var at bildeopplasting og bildestørrelseendring feilet. Måtte sette opp "max upload size" fra 2M, "memory_limit" fra 32M til 64M (scriptet brukte som oftest rundt 50 MB i det den laster bilder for å endre størrelse). Måtte også sette "post_max_size" opp da filopplasting går over POST. Det som mangler nå er en såkalt "progress bar" under opplasting... men det får vente. Burde egentlig vært en funksjon man burde kunne kalle fra nettleseren.

RSS leseren Feedly som jeg nevnte i mai var helt grei, men jeg ble aldri helt fornøyd med hvordan den viste innleggene. Jeg har derfor gått mer og mer over på Google's alternativ Google reader. Feedly bruker google som back end, så alle abonnementer lå allerede klare der. Tenker å lage en liste over sider jeg følger med på her. Jeg har også laget min egen feed. Bruker Feedburner (nå kjøpt opp av Google) for å mellomlagre den.

Da jeg satt meg inn i bilen og var på vei ut porten på fredag, åpnet alle himmelens sluser. Det regnet så kraftig at sikten ble kraftig redusert. Det mildnet heldigvis over ganske fort, men det regnet nesten hele veien hjem... så da fikk jeg vasket bilen igjen :) Har nå brukt en helt dag på å installere Windows 7 på en XP maskin. Er mye styr med andres maskiner med tanke på backup og å få installert diverse "uvanlige" programmer. Jeg har nå alltid ment at det er viktig å ha kontroll på hvor brukerdata lagres. Hater systemer der brukerdata er mikset fint inn blant programkode. Du ser det ofte hos personer med kun én partisjon: C:/... Microsoft har forsøkt å gjøre livet litt enklere ved å indeksere samt utvikle søkefunksjonen, men jeg er ikke overbevist. Jeg vil vite hvorfilene er, både fysisk og logisk.

Når det gjelder backup er det to typer en bare må ha: Systembackup og "dokumentbackup". Med systembackup tenker jeg på installasjonen av operativsystemet med alle programmene du bruker, i en lett tilgjengelig form. Helst et image du raskt kan slenge tilbake. Grunnen er enkel: Det tar laaang tid å sette opp et system slik du vil ha det. En kan lett bli demotivert når en sitter på en "fresh" maskin og hele tiden mangler programmer for å utføre de enkleste oppgaver. Denne backupen trenger ikke være veldig oppdatert...



Dokumentbackup er en annen sak. Det kan være skriv, regneark, bilder osv. Når jeg koder lager jeg lokale kopier ofte, kanskje hver time. Dette fordi jeg før har erfart at kode jeg trenger er blitt overlagret. Muligheten er også til stedet for at en fil kan bli ødelagt, noe kan gå galt ved skriving til filen. For bilder legger jeg alltid nye filer i undermapper med dato formatert som År-Måned-"begivenhet". Gjør det lett å se hva som er nytt... Kom over et program som heter SyncBack. Må sjekke det litt ut, men det ser ut til å være et genialt program for å ta backup av/synkronisere mapper.