15 år 15 år

Min digitale musikksamlingen har stadig vokst og stadig gått igjennom omorganisering. Fra å være én stor mappe med mange enkeltsanger i, til å organiseres etter album, og videre etter sjanger. Det artige er at desto flere valg jeg har, det mer tiltak er det å lete igjennom etter noe å høre på. Når jeg går igjennom mappene for å rydde vekk det jeg ikke hører på, finner jeg fort ut at jeg ikke klarer å slette musikken likevel. Så hva skal man gjøre?

MP3 har lenge hatt muligheten til å "tagge" musikkfilene med informasjon om artist, album, tittel, årstall osv. Dette kalt ID3. Da jeg alltid har brukt filnavn til slikt, har jeg ikke brydd meg noe om å holde disse taggene ved like. Inntil nå.

Jeg liker godt WinAmp for å høre på musikk. Jeg bruker "Big bento" skin, og satte visningen til "Album artist/album art" i bibliotekvisningen. WinAmp har dessuten en genial funksjon ved at du lett kan søke igjennom all musikk i spillelisten ved å trykke "del" knappen.



For å fikse taggingen lastet jeg ned programmet Mp3tag. Dette programmet er veldig fleksibelt. Du legger for eksempel inn alle sanger som hører sammen i et album. Du kan så overføre tagger fra filnavn til ID3, eller motsatt. Du kan søke etter informasjon fra kilder som MusicBrainz eller discogs, for ikke å nevne freedb. Det gikk med noen timer å gå igjennom alt da mye måtte letes inn manuelt, men tilslutt var alle album komplette med bilde, årstall, album, tittel, spornummer, sjanger og artist. Artistfeltet kan være noe forvirrende da forskjellige programmer bruker dette feltet noe forskjellig. Vi er vant til å tenkte slik: Artist-(årstall)-Album-spornr-Tittel. Problemet er at det finnes en del album der enkeltsangene er laget av forskjellige artister. Når programmet ditt da viser musikksamlingen din album-vis, vil du få opp et "album" for hver variasjon av artist på dette albumet, og dette blir ganske rotete. Derfor har man innført et felt kalt "album artist"/"band" som forteller programmet at disse "hører sammen". Etter å funnet ut dette, ble resultatet slik jeg ønsket.

I tillegg hadde jeg en del musikk i sære formater som aac, mpc og wma. Disse støttet ikke ID3 særlig godt. Disse kodet jeg så om til flack formatet med et genialt program kalt MediaCoder Audio Edition som finnes på sourceforge.
Programmet har også en versjon som koder om video. Et fantastisk program, og best av alt, gratis!