10 years 9 years


Side om aksje NM 2014 og endelig resultat.

Har begynt å sette meg litt inn i aksjemarkedet i det siste. Aksjeverdien skal i utgangspunktet gjenspeile forventet overskudd for en bedrift, og aksjehandel kan sees på som et spill der man gambler på hvilke selskap som kommer til å gjøre det bedre eller verre enn forventet. Aksjesystemet gir bedrifter mulighet for å hente inn kapital for å nedbetale lån eller for investering. Siden kursene går opp og ned er det derfor ofte lurt å tenke langsiktig. Finne noen bransjer du har tro på i fremtiden og så finne en balanse mellom store stabile selskap eller små potensielle alt etter hvor risikovillig du er. Markedet går som regel i bølger, så det er lurt å ha is i magen, unngå å selge på bunn.

Skandiabanken som jeg bruker har 49,- som minimumskurtasje, noe som betyr at en gevinst på minst ca 100,- er nødvendig for at hurtighandel skal lønne seg. All min erfaring innen lek med bitcoin tilsier at det fungerer dårlig..

Oslo børs har oversikt over kurser. Lager du profil der kan du logge inn og under "min side" finner du noe de kaller "fiktive porteføljer". Der kan du opprette porteføljer, late som om du kjøper aksjer og følge utviklingen. Designet er nylig oppgradert. En fin graf lar deg sammenlikne dine porteføljer med OSEBX (Oslo børs hovedindeks). Grafen kan justeres slik at din og OSEBX starter likt.

Aksje NM 2014 har også nylig startet, og er en annen fin måte å teste ut litt aksjer uten å gamble faktiske penger. Gjør du det veldig bra blir du kanskje en heldig vinner av hovedpremien: 30.000,- og en reise til USA. Ser litt dårlig ut for min del. Er nede i minus 77 etter første dagen.