Ny jobb
6 mar. 2016Etter to lærerike, spennende, men ganske slitsomme runder med sekretariatsarbeid knyttet til utredninger, trengte jeg litt tid for å koble av. Men så ble det kjedelig, og jeg startet å lete etter nye utfordringer. Informasjonssikkerhet / IKT-sikkerhet har blitt et stort og variert fagområde, og det er så utrolig mye jeg kunne tenke meg å jobbe med. Jeg la ut CV-en min på finn.no, og ble kontaktet av en virksomhet som heter Capus. De driver med rekruttering på vegne av andre virksomheter, og før jeg viste ordet av det var jeg på intervjuer rundt omkring.
Jeg endte til slutt opp med en stilling i Oslo kommune i utviklings- og kompetanseetaten (UKE). De har blant annet ansvar for felles IKT-infrastruktur i kommunen. Oslo kommune har en felles tjenestebuss for å kunne knytte informasjonsflyten mellom kommunens virksomhet sammen. For å forstå hensikten til en tjenstebuss, er det nyttig å forstå hvor vi kommer fra. Vi har allerede et Internett med TCP/IP-protokollene. Over denne infrastrukturen kan vi sende e-post, lese websider, og kommunisere med et hav av ulike applikasjoner. Internett-teknologien er lagdelt, der et lag er ansvarlig for å sende informasjon fra node til node, et for å få informasjonen rutet fra avsender til mottaker (ofte via mange noder), og et lag for å sørge for at informasjonen når riktig applikasjon hos mottaker. På det siste laget er det to kjente protokoller. TCP og UDP. Den første sørger for at all informasjon kommer frem i riktig rekkefølge. Den andre bryr seg ikke om alt kommer frem (og det er nyttig for sanntidsoverføring). Felles for begge er at de er synkrone. Sender og mottaker må være koblet til samtidig for at informasjon skal kunne gå. E-post fungerer asynkront, og er bygger på toppen av denne teknologien. Det vil si at Ole kan sende en e-post til Kari, uten at Kari er koblet til Internett. E-postmeldingen vil ligge på en server, helt til Kari logger seg på og henter nye e-postmeldinger. E-post er riktignok bare én av mange bruksområder. Det finnes mange fagspesifikke systemer som det er nyttig å koble sammen for å automatisere oppgaver. For eksempel saksbehandlingssystemer. Det som ofte skjer, er at hvert system blir tilpasset å kunne kommunisere med andre systemer, og når antallet systemer stiger, blir det vanskelig å holde oversikt. Vi sier da at systemene er tett koblede. Det vi ønsker er løst koblede systemer, og da kommer tjenestebussen inn.
En tjenestebuss (Enterprise Services Bus), er enkelt forklart et system som mottar informasjon, og sørger for at informasjonen blir videresendt til riktig mottaker når mottaker er klar til å ta imot informasjonen. Kanskje skal også informasjonen til flere mottakere, noe bussen kan håndtere. Tjenestebussen kan ta seg av å oversette mellom mange forskjellige dataformater, slik at system A og system B ikke trenger å forstå hverandres systemspesifikke designvalg. I tillegg kan en slik tjenestebuss utføre oppgaver som mange trenger, slik som å koble data mot offentlige register. oslo.kommune.no har en underside kalt "min side" der borgere kan logge inn for å få informasjon og utføre søkeprosesser digitalt. Og for å gjøre denne tjenesten mulig, ligger tjenestebussen usynlig i underkant.
Av annet spennende ble jeg informert om at Forsvarsdepartementet har opprettet et nytt utvalg ledet av Olav Lysne som skal se på digitalt grenseforsvar / digital grensekontroll, og de skal levere i utgangen av juni. Eva og Einar, som også satt i digitalt sårbarhetsutvalg, er også med i denne runden.