14 år 10 år

Midt i juni begynte jeg å se etter bil. Som inngangsverdier hadde jeg bestemt meg for en dieselbil, minimalistisk men samtidig ha et stilig utseende. Valget endte på Ford Fiesta 2009-modell da jeg har god erfaring med dette merket. Jeg kom så over DinBilpartner som driver med import av bil, der jeg så det var mange lapper å spare på å importere via dem.


Man starter med å konfigurere bilen, motorstørrelse, tilleggsutstyr samt type tjeneste av DinBilpartner. Da jeg skulle finansiere deler av kjøpesummen med et lån, viste det seg at ingen banker tillater billån til import. Bilen må enten kjøpes via forhandler eller fra en privatperson. Dinbilpartner har derfor et valg de kaller "mellomfinansiering", der de legger ut for kunden frem til bilen er registrert. Først da kan låneselskapet opprette et lån med pant i bilen. En trenger da en "proformakunde", en person du peker ut (som ikke kan ha samme bostedsadresse) og står som importør av bilen på vegne av deg og "selger" den videre til deg. Lånet utbetales så til proformakunden som igjen overfører utlegget til dinbilpartner.

Da bilen var bestilt ble det opplyst om at jeg måtte velge Elcon som finansieringsselskap. Noe bittert da jeg hadde sett for meg å låne via min bank. De begrunnet dette med at elcon "kjente fremgangsmåten til dinbilpartner". Dette burde vært nevnt før i prosessen. Dessuten var den "gode fremforhandlede renten" dårligere enn stående rente da lånet ble startet.

I mellomfinansierings-kontrakten står:

"..kunne finansieres av Elcon finans AS eller annen finansieringsinstitusjon som bilkjøper velger..
noe som da ikke stemmer.

Jeg bad videre om "full registrering, levert i Skien". Totalt kostet dette 12.800,- (mellomfinansiering, frakt, registrering og honorar)

Man leser selvsagt igjennom avtaledokumentene:

Din Bilpartner AS:

  • "opptrer som konsulenter på vegne av bilkjøper"
  • "organiserer dokumentasjon som kreves i forbindelse med importen"
  • "skal gi kjøper et så riktig som mulig regnestykke over kostnadene"
  • "gi en ”steg for steg” fremgangsmåte på hvordan bilkjøper på en korrekt skal forholde seg til handelen"
  • "organisere transporten av bilen fra svensk forhandler"
  • "er ikke part i avtalen mellom bilkjøper og leverandør"
  • "Bilkjøper bærer risiko for eventuelle svingninger i valuta"

16.August iverksatte jeg bestillingen. Jeg mottok og kontrollerte ordren i PDF-format fra bilprodusenten (Helmia i Karlstad) noen dager senere. Den kommer også på papirformat, men da hadde jeg allerede signert og sendt inn pdf-versjonen, så jeg lot denen bli liggende. Depositum på 10% av netto bilpris (uten moms) betales inn til fabrikk, jeg fyller inn lånebehov via webgrensesnittet, skriver under en "mellomfinansierings-avtale" og fyller inn personinformasjon på proformakunden jeg har valgt. Da gjenstår bare å vente til bilen er klar for levering.

Bilen var klar fra Helmia 20.november, ca 3 måneder etter bestilling. Jeg betalte resterende av Bilprisen, samt vinterdekkene som ble bestilt utenom.
Forsikring tegnet og fullmakt for registrering, tolling og transport sendt til Øyvind Johansen Transport AS.

Det ble noe rot med signering av papirer til Elcon da jeg ikke ble varslet om at dette skulle gjøres. Jeg hadde tross alt signert mellomfinansierings-avtalen. Elcon krevde at jeg møtte opp personlig på et av deres kontor. De har kontor i Skien, men der kunne de ikke ta imot noen. Jeg klarte likevel å slå dette sammen med turen hjem fra Tønsberg på kontoret i Sandefjord. Telemarksekspressen kjører rett forbi (like etter Torp flyplass).

Nå som lånepapirene var ordnet, stod det bare igjen å undertegne salgskontrakt mellom meg og proformakunden, samt sende inn kopi av vognkortet til Elcon. Sistnevnt ble gjort av dinbilpartner. Lånet ble utbetalt og videreformidlet.

Det tok enda et par dager, så de rakk ikke å sende bilen til Skien helgen uke 49. Jeg bad dem så sende bilen til Lillehammer der jeg nå har hentet den for ca 3 uker siden.

Under fortolling gikk ting galt igjen. På papirene som fulgte med bilen, stod pris inkludert svensk moms (som ikke har blitt betalt). Beregnet moms ble derfor ca 8.000 høyere enn det den skulle være. Dette var jo "synd trist leit", og jeg måtte selv sette sammen en søknad for å få fikset på problemet. Søknaden er sendt til Tollvesenet, så nå er det bare å vente på et "raskt svar".

Oppsummert vil jeg si dinbilpartner er hjelpsomme og har veldig god tilgjengelighet da de jobber om kveldene. Fremgangsmåten er noe rotete satt opp, og er lett å bli forvirret av om man ikke er godt kjent med import. Særlig dette rundt rekkefølgen av ting som må gjøres, kombinert med hvem som skal skrive under på hva. Jeg måtte stille mange spørsmål før fremgangsmåten gav mening. Min bil kom på ca 215.000, godt under listepris som lå på en rundt 260.000. Noe jobb og ventetid, men absolutt verd bryet. Selvsagt er det også litt artig å ha "kjøpt bil på nettet" :-)