12 år 11 år

Excel har en funksjon som lar deg formatere et området med celler basert på verdien. Knappen finner du under "Home" og så "Conditional Formatting". Den har mange nyttige predefinerte oppsett å velge mellom. Man kan få en bar internt i hver celle som illustrerer verdien sett opp mot gjennomsnittet eller min/maks-verdiner, man kan fargelegge med grønt for alle positive tall, og rødt for alle negative, og man kan få forskjellige symboler som piler for å illustrere. En veldig nyttig måte for å lett se trender i tall.

Det som trigget meg på dette var et excelark jeg holder på med der jeg prøver å finne ut hvilke vitaminer og mineraler som finnes i forskjellige matvarer. For hver mineral eller vitamin har jeg en minimum mengde "daglig anbefalt inntak". Jeg ønsker så at alle verdier jeg fører inn der næringsinnhold er minst 50% av daglig inntak til å blir grønne, ned til 10% som oransje og alt under 10% som rødt. Gulerøtter inneholder vitamin C, men det spiller ingen rolle siden mengden bare er 2,5% av nødvendig daglig inntak. Rødt vil da lett vise at gulerot ikke er en egnet kilde til vitamin C.

Jeg startet først med "Color Scales" og 3-Color scale. Som maksimum valgte jeg "number" og tastet inn "=$C13" som er låst på C-kolonnen men burde kunne bevege seg nedover på radene. Opp kom en feilmelding: "You cannot use relative references in Conditional Formatting criteria for color scales, data bars, and icon sets."


Ingen søk på Google gav noen som helst hint om at det var en løsning rundt denne begrensningen. Å lage en ny regel for hver av radene (25+) var ingen god idé.
Løsningen ble derfor å bruke "vanlige" regler ved å velge "Format only cells that contain" og så fylle ut med større enn og mellom-regler, samt manuelt legge til farge. Det blir ikke like fancy, men det duger.