12 years 9 years

Vitamin D er ikke et vitamin. Teknisk sett en form for steroid. Definisjonen på et vitamin (relatert til den som trenger det) er at kroppen selv ikke er i stand til å syntetisere stoffet. Menneskekroppen, cellene i huden vår kan produsere stoffet ved eksponering for sollys. Men det viste man ikke da stoffet ble oppdaget...

"vitaminet" deles inn i D2(ergokalsiferol) som det er noe av i planter og D3(kolekalsiferol) som det er noe av i fet fisk. Mengden menneskekroppen kan ta opp via matkilder er veldig begrenset og på ingen måte en erstatning for å være ute i solen.


Det er påvist at kroppens evne til å produsere D3 blir redusert med årene (50% ved 50år og 25% ved 65år). Mennesker med lys hud har tilpasset seg til å være mer effektive i å produsere D3, mens mørkhudene trenger mer tid i solen. Det gjenspeiler seg også i at lyshudede blir mye raskere solbrent.

Problemet i vårt moderne samfunn er at vi er alt for mye inne og vi går alltid med mye klær, med unntak av sommerferier i syden hvor vi er alt for mye ute i solen :-) Vi som bor i nord har dessuten mørketid store deler av året og dermed minimale muligheter for eksponering.

Vitamin D er med på å ta opp kalsium i kroppen, et viktig mineral for å bygge sterke ben i kroppen. Du ser sikkert allerede nå hvor dette bærer hen: Benskjørhet, som innebærer at benbygningen er blitt ganske redusert.

Vitamin D er i senere tid vist å ha store påvirkninger på immunforsvaret og øker motstandsdyktigheten mot kreft Se ellers denne artikkelen på paleonu.com.

Siden mat ikke er noen egnet kilde for D3, står soling og tilskudd igjen. For mye vitamin d er giftig (men vann er også giftig i for store mengder). Når kroppen utsettes for sollys vil den generere ca 10.000-20.000 IU i løpet av ca 20-30 minutter når hele kroppen er eksponert midt på dagen (mindre for mørkhudede). Å blir forgiftet naturlig via sollys er ikke mulig da produksjonen reduseres når disse mengdene er nådd. De fleste solkremer forhindrer dessverre produksjon.


Jeg kjøpte en boks med D-vitamin tilskudd på butikken for en måned eller to siden. "Collett" med appelsinsmak og 20 ug (microgram) ren vitamin per tablett som påstås å dekke 200% av dagsbehovet vårt. 1 IU (international unit) er 0.025 ug for vitamin D, og det skulle gi oss 800 IU. Med andre ord anbefales vi å innta 400 IU per dag som "normalt".

Anbefalt daglig dose etter hva jeg har fra mer åpne og nyere kilder er minimum 4.000 IU per dag (Se vitamin D giftig?)
Vitamin D kan ikke patenteres og er derfor veldig billig å produsere. Det er dermed ikke særlig attraktivt å promotere, selv om noen søk på Internett dukker opp med hinsides priser på abonnement man kan melde seg på. Ikke la deg lure. (kapsolact.no vil ha 100,- per måned for et slikt abonnement) Jeg bestilte en beholder fra iHerb.com: Vitamin D3 5.000 IU 365 kapsler for 15$ som inkludert frakt kom på 108 kroner. (Collett boksen inneholder 140 tabletter og kostet 37,- per boks. Det tilsvarer 95,- for like mange dagsdoser, men for riktig mengde ville det blitt 1190,-) Bestillingen kom etter ca 1 uke i posten og varer altså et helt år! Er du litt skeptisk til mengden kan du selvsagt spise en pille to dager på rad, hoppe over en dag og så spise to dager igjen.. eller spise en pille annen hver dag. I perioder med mye sol (sommer "halvåret") kan du droppe pillene. Vitamin D er fettløselig og blir derfor ikke skilt ut med urinen (som vitamin C). Stoffet vil hope seg opp i kroppen ved veldig store mengder. Det er studier hvor forsøkspersoner er gitt 100.000 IU daglig over lengre perioder uten tegn til forgiftning. Det finnes selvsagt noen få unntak, deriblant pasienter med en type kreft som danner D3 selv som har vist å gi forgiftning, men det var da ikke grunnet sol eller kapsler.

Og angående soling: Ikke ligg lenge i solen. 30 minutter holder. Solkrem lurer kroppen ved at du ikke blir solbrent, mens huden fortsatt brytes ned. Da er det bedre å dekke seg til med noen lette klær.

Flere sider å lese: easy-immune-health.com og grc.com/health/vitamin-d.html