13 år 11 år

Jeg hadde nettopp kommet tilbake fra en uke i Nordland, og så ble det plutselig behov for å dra til Ørland. Stresset rundt for å ordne billetter, overnatting, pakke det jeg skulle ha med og planen ble til underveis. Dette var på tirsdag og i dag, torsdag, er jeg hjemme igjen. Nå har jeg laget og spist middag og er så i gang med å få ned noen ord igjen. På Ørland, da jeg landet tirsdag kveld, var det skikkelig vintervær med vind slik Ørland virkelig er kjent for. Dagen etter var det nydelig vær :) fikk nesten påskestemning på vei opp bratte fjellsider med beltebil!

    Jeg brukte Air Norway på turen opp. De flyr slike småfly med bare ét sete på hver side og det er totalt 19 seter (OY-NPB). Det er SAS som tar seg av innsjekking på vegne av dem, og i dag var det ekstra irriterende å måtte stå i SAS-kø.
    SAS har mange skranker, men kun 4 av dem var bemannet. 1 av dem, der jeg stod, var en økonomi-kø. (I ettertid ser jeg at jeg kunne valgt den andre køen da jeg faktisk hadde fullprisbillett, men det er ikke poenget her)
    De tre andre køene, om ordet kø i det hele tatt passer her, var forskjellige typer business-køer. En gold, normal og en økonomi pluss etter hva jeg kan huske. Så vi står der å venter. Damene i de tre andre skrankene ser ut til å prate med hverandre, uten kunder, mens vi som står i kø venter. Og fort går det ikke. Etter en stund kaller de bort en og en av oss som står å venter. Kan dette være en bevist policy fra SAS? Snakk om å feilprioritere behandlingskapasitet. Kanskje håper de dette vil stimulere økt salg av dyrere billetter?

    På flyplassen på Vernes på vei hjem tidligere i dag stod jeg som vanlig i en liten klemme. Når en ikke spiser hverken korn eller sukker, da er ikke utvalget igjen så stort på flyplasser generelt. På Vernes var det en "Picnic" som kunne diske opp med både salatbar og "egg og bacon"-meny. For en gang skyld skikkelig mat på en flyplass!


    På Gardermoen så jeg igjen en matkampanje som Radisson-hoteller kjører kalt "Brain food". Det er 6 grunnprinsipper:

    1. Mer fisk, fullkorn, egg, frukt og grønnsaker
      Bra, med unntak av fullkorn (fullkorn er faktisk verre enn finmalt korn)

    2. Primært lokale og friske råvarer
      Veldig bra

    3. Rene råvarer med minimal industriell prosessering
      Veldig bra

    4. Mindre kjøtt og alltid et fettindhold på maks 10 prosent
      Nei, det er for lite fett.

    5. Naturlig søtet og aldri mer end 10 prosent tilsatt sukker
      Godt sukker reduseres, mens helst ned i 0% (så lite som mulig)

    6. Fokus på kvalitets- og smaksopplevelser som skjerper sansene
      Mat skal nytes!

    På flyturen tilbake i dag ble det Norwegian, og da fulgte det med Internett. Det kom godt med da jeg måtte vente i 2.5 time på flyplassen. Gikk inn på aftenposten og startet å lese denne tråden om klimadebatten. Spennende tema med mye forvirring. Likte særlig dette innlegget av "Strilen":

    "Debattinnleggene er ofte usaklige, eller ender opp med personangrep og har sjelden noe snev av kvalitet. Men eg tror folk flest er lei den norske politikken som bare handler om avgifter som ikke gir resultater, men kun sluker enda mer av private budsjetter inn i den grådige statskassa. Mye av klimadebatten her hjemme handler om trafikk, vei og forurensing i byene. Høyst reell debatt. Men man vinner ikke folk med stadige snedige tiltak for å "loppe" pendlere under paraplyen "miljøtiltak". Vi har en avgiftspolitikk som stadig oftere blir permanente tiltak som man blir avhengig av for å fremme miljøvennlig pendling = bompenger. Altså, man blir avhengig av privatbilen permanent for å drifte og bygge miljøvennlige tiltak. En høyst merkelig greie. Vi betaler og betaler som pendlere, ikke kommer det bedre vei, ikke bedre biler vi har råd til, ikke fungerende kollektivtilbud, men avgiftene består og øker i et vannvittig omfang. Dette provoserer den menige mann. Så mye at å klare å lage nyansert klimadebatt faller på steingrunn. De fleste er grundig lei klima, miljø og mister troen på styrende organer, fordi det i Norge kun handler om avgifter, gjemt under "miljø eller klima paraplyen". Lykke til med å få debatten på rett spor..."