13 år 10 år

I juleferien installerte jeg Windows7 på en bærbar uten DVD-leser. Det byr i utgangspunktet på et lite problem når operativsystemet ligger på en DVD.
Heldigvis kan en passe stor USB-penn enkelt gjøres i stand til å gjøre jobben hvis du kan få overført filene til den via en annen maskin med leser (eller at du tilfeldigvis har et image liggende):

Sist gang jeg gjorde dette fant jeg meg en passe teknisk veiledning med drøssevis av kommandoer, med mye triksing og miksing for først å gjøre pinnen bootbar og deretter kopiere filene over. Denne gangen kom jeg over et program utviklet av Microsoft for denne type situasjoner: Windows 7 USB/DVD Tool gjør rett og slett denne jobben for deg. Det eneste du trenger å gjøre er å velge USB, samt å peke til avbildningen av Windows. Selve prosessen tok lenger tid en jeg hadde forventet, men det fungerte glimrende! (Skulle du mot formodning få problemer med å kopiere, kan du prøve denne guiden her

Jeg hadde også en annen problemstilling på min egen stasjonære. SATA har flere modus du kan velge mellom i BIOS. Jeg har IDE, RAID og AHCI. Som standard var den satt til IDE. Jeg hadde nettopp kjøpt en 2.5/3.5" docking som jeg ønsket å koble til med eSATA. Problemet mitt var da at harddisken ikke ble oppfattet før jeg hadde restartet maskinen. Hot swapping var ikke aktivert, og et raskt søk på Google oppklarte hva grunnen var. Man må ha aktivert AHCI. Byttet gikk veldig greit, men maskinen ville ikke starte opp. Bluescreen.

Ut på Google igjen: Hvordan fikser vi dette? Fant så denne guiden som beskriver en endring i registret du må gjøre før du endrer i BIOS.

Siste problemet kom da jeg fjernet et par av diskene i maskinen min som jeg ikke lenger trengte da de nå er erstattet av større og raskere disker. Diskene sitter i hyller 3 og 3, så det er en del jobb å få dem ut. Da jeg endelig var ferdig ville ikke Windows starte opp. Den manglet bootloaderen som selvsagt lå igjen på den eldste (og minste) disken da det en gang var installert der. Da var det bare å koble fra alle diskene og koble dem til en etter en for å se om feilmeldingen endret seg fra "intet bootbart funnet" til "finner ikke operativsystemet" (fritt oversatt). Jeg fant to disker som var bootbare, men bare den ene fungerte i kombinasjon med disken jeg viste resten av Windows lå på. Riktig SATA port spiller også inn, noe som forverret feilsøkingen noe. Tilslutt var jeg inne i Windows igjen, lastet ned easyBCD og kopierte oppstartsfilene fra den gamle disken og over på Windowsdisken.

forumtråd


Comments

Reidar
12 år

EasyBCD løste irritasjonsmomentet ved at oppstarten lå på 2 disker. Takk for tipset.