13 år 10 år


Strømpriser: Nå har jeg bodd i egen bolig i 10 måneder, og en helt klar trend er synlig i strømforbruket mitt. Jeg har ført statistikk jevnlig for å kartlegge og kontrollere strømregningene mine. Den gode nyheten er at strømregningene stemmer godt med forbruket (det skulle da bare mangle). Problemet med strømsituasjonen i Norge er at vi har veldig kalde vintre og strømprisene er høye når vi virkelig trenger strøm. Jeg leste denne artikkelen litt tidligere i uken. Jeg stusset over dette sitatet:

"Prisene er det aller beste signalet for å fortelle om den alvorlige situasjonen, og dermed tilpasse forbruket."

Pris er en veldig god måte å regulere tilbud og etterspørsel. Problemet er bare det at vi her i nord ikke kan velge å la være å kjøpe strøm de månedene det er på det kaldeste. En god vedovn og ved kan lette på trykket, men krever en del arbeid (tenne opp, etterfylle). De fleste er borte om dagen og sover om natten, så det blir da store perioder av døgnet uten fyring. Poenget mitt er at det ikke er noe særlig forbruk å kutte på gitt at man holder en fornuftig innetemperatur, og sørge for at varmen holdes inne i huset (isolere, lufte smart og bruke lite varmtvann (eventuelt ta ut energien før vannet sendes i avløpet).

I følge noen enkle beregninger gitt at forbruket i desember og januar er omtrent som i februar er andelen strøm som kun går til å holde temperaturen i sjakk på minst 75% av totalen. Totalt estimert forbruk minus "sommernivå hele året". Om vinteren går mye av denne energien med til oppvarming, så tallet er nok i realiteten større.

Jeg surfet også litt rundt på Bruce Schneier sin side her om dagen. Fant dette klippet der Bruce holder et foredrag angående problematikken rundt å definere virtuell krigføring. Se klippet: Bruce on cyberwarfare

Har i løpet av helgen klart å kvitte meg med et par ting jeg hadde til overs etter sist opprydding. Jeg er imponert over hvor raskt det gikk fra jeg la ut gjenstandene på finn.no før e-post og telefoner strømmet på. Særlig de tingene jeg gav bort gikk veldig raskt.