17 år 12 år

For dere som da ikke vet det, står FOS for Felles Opptak og Seleksjon. Det er Forsvarets ide om å samle alt som har med opptak til befalsskoler på et sted, nemlig Kjevik. Det hele skjer på Luftforsvarets Skole og Kompetansesenter, bare noen hundre meter unna Kjevik lufthavn. Dette var tredje året på rad FOS prøves ut her på Sørlandet, med det til nå høyeste antall samlede kandidater.

    Rundt 1000 kandidater kom til Kjevik for å kjempe om de 480 plassene ved befalskoler rundt om i vårt langstrakte land. Første uke er en opptaksuke. Her skal kandidatene testes både fysisk og psykisk for å finne ut om de er egnede til de noe mer krevende aspirantukene som følger. I tillegg blir de også utdannet i grunnleggende soldatferdigheter som "eksersis", førstehjelp og teltoppsett, samt at de får prøve seg på diverse utfordrende caser

    Vi FIH elever sammen med sersjanter fra skolesentret hadde derfor i oppgave å sørge for at alt gikk smertefritt den første uken. Jeg ble satt som "assistent puljefører" på pulje 12, sammen med sersjant Knutsen. Dette ble en intens uke med program fra 0600-2300 nesten hver dag, men jeg skal ikke klage. Det var faktisk veldig spennende og nytt for min del, med masse utfordringer og praktisk lederskap. Jeg fikk opptil flere tilbakemeldinger om at de hadde trodd det skulle være mye hardere og strengere første uken... bare vent å se tenkte jeg! Det var en ivrig pulje som opptil flere ganger faktisk etterspurte diverse militær opplæring, som for eksempel hilsing.

      Fredag morgen (uke 1) overtok aspirantbefalet de som kom videre. Vi forlot puljen vår, og dro inn til Evje øvelsesfelt for å forberede feltøvelsen som skulle finne sted neste uke. Jeg ble plassert på en ulykkescase som hode- og nakkeskadet. I helgen hadde vi permisjon. Da stod det en bytur på planen da jeg trengte litt mer sivilt tøy. Vi tilbrakte også mye tid nede ved sjøen. Tilbake på "jobb" mandags morgen. Det var fart og spenning hele tiden, samt et stort forbruk av kunstig blod. Vi fikk mye skryt, men gikk noe først galt, var ikke sjefen vår sen om å fordele skylden ned på oss, selv om det normalt sett ikke var vår feil ... heller tvert om! Ellers var det mange tapre forsøk på å berge meg, og stort sett tror jeg at jeg hadde overlevd. Et lag presterte å komme bort til med, så inn i øynene mine og konkluderte med at jeg ikke hadde hodeskade. Det var jo ikke noe galt med pupillene mine! hm, vanskelig å simulere akkurat det. En annen gang klarte et lag å velte en stein som ramlet litt ned og traff hodet mitt. Gikk heldigvis veldig bra. Det verste med å være nakkeskadet, er at du ikke har lov til å bevege deg. Litt kipt når ekle dyr finner ut av de vil klype litt i deg. En fra FSES spurte faktisk om jeg var skuespiller rett etter deres gjennomføring ... vel, nei men jeg er FIH elev!

      Om kveldene under øvelsen fulgte vi faste tropper ute i teigen. Vi så til at aspirantene kom seg i telt, og kom samtidig med noen lure hint. Det går som kjent ikke så veldig fort når 6-7 slitne aspiranter skal kneppe og sette opp telt ... spesielt ikke om lagfører er eneste person som faktisk gjør noe. Ellers fikk vi oss en tur inn til Evje for å smake på snadderloff. Det MÅ bare smakes! Traff forresten på faren min der vi satt og spiste. Han var en liten tur på hytta i Evje. Klassekameratene mine trodde det var en gammel nabo eller noe slikt jeg hadde truffet på ... Etter øvelsen måtte det ryddes. Da er det veldig praktisk å ha korporaler. Korporaler får ikke overtidsbetaling ... de får ikke lønn en gang. Jeg fikk ansvaret for 1200 sandsekker, og var med på å rydde inn veldig mange meter med feltkabel ... som ikke en gang hadde vært i bruk. Det var i det minste litt artig å klatre opp i trærne for å hente ned strekk over vei.. skal si det var mye "rart" strekk.

        Andre helgen etter feltøvelsen var jeg IK fra fredag til lørdag. De fleste tropper hadde fått melding om at de skulle gå militært denne dagen, mens noen få fra hæren hadde fått melding om at de kunne gå sivilt. (som opplagt var det lureste da deres militære tøy var vått, skittent og det som verre er...) Og hvem var det som skulle se til at alle gikk likt kledd? Det kravet ble nok litt "ignorert" etter hvert.

        Lørdag dro jeg en tur hjem til Skien for å være med på et stort familieselskap ute ved Nordsjø. Det er en årlig tradisjon der 5 familier samles for å spise masse god mat og nyte været. Det ble naturligvis en del bading, siden hytten ligger 20 meter fra vannet. Det var sikkert 2 meter ned der vi stod å stupte fra. Jeg tenkte først det var risikabelt å stupe derifra, men siden alle de mindre barna gjorde det, og jeg ble fortalt at det var trygt, hoppet jeg i det jeg også. Det gikk i grunnen helt fint, inntil jeg begynte å svømme under vann, med øynene igjen (linsene blir så vanskelige å ha med å gjøre når de får mye vann på seg) i feil retning. Jeg kakket så vidt borti ett eller annet nede på bunn og slo av 2 deler på fortennene mine. Nesten et under at jeg bare traff med fortennene. Gikk heldigvis bra, uten smerter, og jeg fikk fikset på tennene mandagen etter. Normalt sett blir det fort veldig dypt i Norsjø.. må ta med dykkebriller neste gang jeg er der for å finne ut hvordan bunnen der ser ut.

        Da jeg omsider kom meg tilbake til Kjevik tredje uken, bestod tjenesten stort sett av vedlikehold og noe mer utdanning. Her var vi fordelt troppsvis. Jeg var på tropp19 (FTBS og MP). Det var en noe mer diffus periode der vi viste lite om hva som skulle skje. Vi hold på frem til onsdag, da vi endelig fikk permisjon.