10 years 6 years

Age of Empires II er et av de gamle klassiske strategispillene fra "gode gamle dager". Plukket det frem fra hyllen og har spilt litt med broren min i dag. Spillet fungerer fint i Windows7, men kjører med noen merkelige farger her og her, som om fargepaletten er blitt endret. Hvis du slår av explorer.exe prosessen fikses problemet. Spillet er kodet for 256-fargers modus.

Bildene er tatt med CTRL+F12 funksjonen. Kan ta et stort bilde av hele kartet ned til 1:3.


AOE er et komplekst spill med mange strategier. Noen rusher ut tidlig og angriper. Håper å komme frem før fienden har fått laget en egen hær eller har hæren sin på vei til din egen base. Noen prioriterer resursinnsamling og oppgraderinger og satser på at tårn og murer holder fienden ute. Ingen ting er mer irriterende enn små grupper soldater som dreper arbeiderne dine eller tar ut alle husene dine! Det koster mye å bygge opp en hær tidlig, og det kan raskt slå tilbake om et tidlig angrep feiler. Skal man satse på raske hester, langtrekkende pil-og-bue-menn eller sverdmenn? Det er dyrt å oppgradere alle enheter, og det blir en avveining om man skal ha alle typer eller samle seg om noen få. Hester er geniale fordi de er raske, men er svake mot spydmenn. Sverdmenn er kraftige i nærkamp, men må helt bort til fienden for å gjøre skade. Pil og bue er bra så lenge de kan skyte fienden på avstand...
I tillegg kommer munker som helbreder egne styrker og konverterer fienden.

Et annet problem er lange forflytningslinjer. Man kan satse på å lage fremskutte baser, men det koster ofte mye i form av nær-forsvaret du ofte trenger rundt. Båter er et annet alternativ, men er risikabelt da transportbåter kan senkes... Noen liker å kraftsamle hæren, andre sprer den utover. Spørs hva motstanderen gjør.

Tid er viktig. Under slag er det ofte viktig å detaljstyre hæren din, slik at den ikke gjør noe dumt som å storme et slott. Det er viktig å rykke inn på riktig måte. Dette tar tid, og for mye mikromanagement fører fort til at du glemmer basen hjemme. Man kan gruppere enheter med CTRL+1-9, noe som forenkler striden. I tillegg kan man dobbelklikke på en type enhet og alle av den typen vist på skjermen blir merket. Hurtigknapper hjelper også på. B for "build" og, for eksempel F for "farm"..

Jeg liker godt skogsområdet der det er få veier inn. Gjør det enkelt å konsentrere forsvarslinjen. Eneste store trusselen er katapulter som kan ødelegge landskap. Noen folkeslag har dem.


Når det gjelder angrep er kanonmenn helt konge. Gjelder bare å ha nok soldater rundt for å passe på dem. Helst soldater med langtrekkende våpen.