14 år 9 år

Pizza skal i utgangspunktet være veldig enkelt å lage. Deigen består hovedsakelig av vann og mel samt noe hevingsmiddel. Oppå slenger du noe tomatsaus, noe kjøtt, ost og krydder.

September 2013

Har laget pizza et par ganger siden, og har funnet en metode som fungerer bra. For én pizza bruker jeg 1.5 dl vann. Jeg spiser helst ikke mel, så jeg liker best pizza der bunnen er tynn og "crisp".

Tilsetter salt, olivenolje, gjær og sukker og tilpasser med mel (spelt går også) til deigen blir så fast at den kan tas ut av bollen uten å klistre seg nevneverdig fast. Lar den så stå å heve til den får små bobler på toppen og er ca dobbelt så stor. Knar så deigen godt sammen igjen og kjevler den ut. Bruker ikke bakepapir men fyller en sort form med et lite lag olivenolje i bunn. Legger så deigen over.

Trikset med fyllet er å pakke det inn i ost. Ha tomatsaus i bunn, fyll på med halvparten av osten, ha så over kjøtt og grønnsaker etter eget ønske, men sørg for at bitene er små og tynne, samt fjern unødig vann i f.eks. tomater. Avslutt med resten av osten og ha på krydder. Jeg liker oregano og paprikakrydder.

230 grader en 12-15 minutter, alt ettersom hvor mye fyll du har på. La den kjøle seg ned i 5-10 min før servering.

Mars 2010

Mine første forsøk på å lage pizza selv resulterte i følgende erfaringer. Både egne og lest meg til via forum:

  1. For kort hevetid og tilsetting av for varmt vann: pizzaen blir flat.
  2. Ikke mikse/kna deigen godt sammen: Pizzabunnen går i oppløsning når du prøver å spise den.
  3. La deigen heve for lenge før den stekes og for mye deig: Pizzaen blir veldig høy.

Noen triks jeg har kommet over:

  1. Ha litt olje i deigen, noen spiseskjeer
  2. Litt sukker (noen teskjeer) i deigen gjør at den hever mye raskere

Her kommer oppskriften jeg bruker (så langt). Den holder til et stekebrett:

  • 6dl hvetemel
  • 1pk tørrgjær
  • 1ts salt
  • 3dl lunkent vann (30 grader)
  • 4ss olivenolje

Bland det tørre, ha oppi vannet og oljen og miks godt sammen. Tilsett mer hvetemel eller vann for å oppnå en fast deig. La deigen heve i en times tid

Legg deigen på et smurt brett (eller bruk bakepapir). Kjevle ut i alle kanter og smør utover pizzasausen (1 glass tomatsaus).

Fyllet kan være så mangt, fra indrefillet til gårsdagens rester. Ha ønsket mengde revet ost over og la pizzaen og la deigen heve enda en stund, gjerne mens du venter på at ovnen blir varm. Stek på 220 grader i en 15-20 minutters tid.