14 år 12 år

Et stressfullt kortspill som krever spesialkort. Disse kommer i tre forskjellige versjoner: blå (lilla, oransje, lyseblå, gulgrønn) grønne (rød, gul, mørkeblå og mørkegrønn) og røde (sort, lyserosa, brun og grønn) bokser og inneholder som du ser hver sine 4 unike farger. På denne måten kan opptil 12 personer delta i en match.


Ligretto sies å stamma fra tidlig på 1960-tallet, og har vært utgitt siden 1988. Jeg fant ut om det for 1 år siden, sist nyttårsaften. Det var da spillet tok av i Melum.

De 12 forskjellige fargene på baksiden er kun for å finne igjen sine egne kort etter at kampen er ferdig. På andre siden er det 4 "primærfarger": Gul, Grønn, Rød og Blå. Hver spiller får hver sin unike farge, som inneholder 10 kort av primærfargene. 40 til sammen. 27 kort på hånden og 13 kort på bordet. Når alle kortene til en av spillerene er åpnet av de som lå på bordet, er kampen over, det skrikes ut "ligretto". Poeng telles opp.


De 13 kortene på bordet "rekken" skal fordeles slik at 10 kort ligger med farge og tall vendt ned, i en bunke, mens de 3 siste skal ligge synlige. Man bygger så "tårn" midt på bordet i stigende numerisk rekkefølge fra 1-10 på samme primærfarge. Man skal alltid ha 3 kort synlige, og etterfyller med kortene fra bunken. Førstemann som snur sitt siste kort fra bunken, stanser spillet.

Kan man ikke legge ut fra kortene på bordet, blar man igjennom de resterende 27 kortene. Man tar ut de tre første kortene, legger dem på bordet med nummeret opp og kan hele tiden bruke det øverste kortet. Trekk 3 nye om du ikke kan legge ut. Når alle kortene er lagt ut, tar du opp bunken, og starter på nytt.
Her gjelder det dermed å passe på både sin egen rekke, kort på hånden, kort på bordet og kortene motstanderne har i sine rekker.

Bunken med de opprinnelige 27 kortene må alltid holdes i hånden, slik at kun en hånd benyttes for å legge ut kort. Alle spiller samtidig og det blir dermed fort kollisjoner ute på bordet. Det nederste kortet vinner. Når kampen er over, får hver spiller -2 poeng for hvert igjenværende kort i rekken. Man får også +1 poeng for hvert kort man har lagt ut på bordet.

Noen spiller med +2 poeng for alle 10'ere man har lagt ut. Det er da smart å legge 10'erne med tallet ned, slik at det er lett å se når poeng skal regnes sammen.