15 år 10 år

Som vanlig finner jeg ikke ut at jeg skal på tur før tidligst to dager før vi reiser. Andreas, Anders og jeg dro denne sommeren østover til vårt kjære naboland. Nærmere bestemt Stockholm. Båten fra Sandefjord gikk tidlig om morgenen så vi måtte starte enda tidligere. Anders hadde av anledningen kjøpt seg ny bil med stor B. GPS var montert, og vi så frem til en grei kjøretur med den kvinnelige veiviseren. Alt gikk i grunnen helt greit, da med unntak av at vi merkelig nok ikke fant gaten til hotellet vårt på GPS'en. Veiene i Sverige er nydelige, i hvert fall sammenliknet med veiene i Norge. På vei til Stockholm stanset vi i byen Karlstad der vi spiste litt og fant et etterlengtet toalett.

    Kjøreturen:


    Stockholm:


    GPS'en er fortsatt svært lite samarbeidsvillig, vil ikke finne gaten til hotellet vårt. Årsaken er naturligvis ikke at GPS'en er dum. GPS'en har rett og slett ikke lagt inn kartdata for Stockholm. Det var litt dumt. Heldigvis får Andreas tak i et kartverk over Stockholm, og det ender med at vi selv må orientere oss frem. Vi kom omsider frem. Hotellet lå sentralt til litt overfor gamlebyen med handlegatene rett over oss igjen. Det var blitt sent, så vi gikk en tur i byen for å bli litt kjent og avsluttet dagen med et besøk på Jensens Bøffhus. Der fikk vi også lagt en grovplan for resten av helgen.

    Lørdag morgen, og den store shoppingdagen. Hva skal man si? Vi kjøpte mye rart. Ble en del klær, noe sportsutstyr som tennisracket og en amerikansk fotball. En liten sekk. Anders så litt på en dressjakke, men slo den fra seg. En tur innom turistkontoret måtte vi også, for å finne ut hvor vi hadde lyst til å dra etter helgen. Mot kvelden gikk turen til Gröna Lund tivoli. Vi fikk gratis inngangsbilletter på hotellet og satte av gårde mot havnen der det gikk båter ut til tivoliet.

      Tivoliet var temmelig stort, noe av det større jeg har sett. Masse mennesker. Vi gikk å så litt først, da ingen av oss hadde noe særlig stort behov for å prøve alle aktivitetene vi så. Dessuten begynte magen å fortelle av det er på tide å spise. Vi fant en koselig grill restaurant. Man bestilte drikke, og kunne selv forsyne seg selv fra kjøtt på grillen, der to personer konstant stod å grillet, samt diverse tilbehør. Genialt konsept, og dyrt var det heller ikke. På vei ut av tivoliet så vi masse boder med en form for rulett der en kunne vinne noen monster av sjokoladebokser. Andreas slo skikkelig til, og vant!. Andreas og jeg fortsatte et par ganger til. Jeg brukte trolig 400,- på den boden og stakk tilslutt av med en stor Daim.

      Tilbake på hotellet, og det er lørdagsnatt. Vi drar ut for å se på livet på byen! Vi gikk og gikk, men ikke noe liv. Vi må ha gått feil vei. Vi snudde og gikk tilbake. Fikk øye på kasinoen vi hadde hørt ord om. Etter en grundig personsjekk og registrering fikk vi endelig komme inn. Andreas var så sjenerøs at han brukte flere hundre kroner på å lære oss hvordan man ikke skal spille blackjack. Det var en opplevelse!

      Søndag morgen, og i dag skal vi på en real sightseein tur i Stockholm. Vi starter turen med båt over til Vasa museum som ligger på samme øy som tivoliet. Kort oppsummert er det et enormt bygg rundt Vasa skipet som forliste i 1628 og hevet 1961. Det er restaurert og rundt båten har muset gravd seg ned i alle detaljer rundt livet på tiden, hvorfor det sank, menneskene som gikk under osv osv. Det er et fascinerende sted å gå rundt, mye spennende å lese og oppleve!

        Etter et par timer på muset gikk vi videre å så oss rundt på øya. Det er mange fine bygninger og parker. Vi tok båten videre til Skeppsholmen rett over vannet, gikk opp til et lite tårn på den sørlige siden, gikk så tilbake over broen inn til sentrum der hotellet lå. Vi spiste pizza og så Hancock på kino.

        Mandag morgen, og vi begir oss på tur ut mot Öland der vi skal bo på en hytte et par netter. Vi kjører innom byen Kalmar for å kjøpe myggspray og sandaler før vi fortsetter ut på øya over en lang bro. Campingplassen vi skal til ligger rett sør for broen. Vi får etablert oss, og tar så en tur til nærmeste tennisbane. Etter det blir det en spennende tur på butikken. Bare se for deg dette. Tre karer går inn i en stor butikk. De skal grille. De har ingen plan. De tar hver sin korg og går hver sin vei. Det er et under vi etter hvert klarte å koordinere og få med oss alt vi måtte ha. Alt bortsett fra tennvæske og lighter.

          Neste morgen, etter en vellykket grilling med nydelig mat, bestemmer vi oss for å prøve vindseiling. Vi blir tipset om at det er en fin plass en 15 minutters biltur lenger sør for der vi bodde. Det var utsolgt den dagen, men vi måtte bare prøve dager der på. Vi badet nå litt, og spilte tennis en god stund. Spiste så pizza på en lokal restaurant. En hyttetur er heller aldri helt det samme uten et par runder med kortspillet president.

          Det blir onsdag og vi står opp litt tidligere for å være sikret brett. Vi låner brettet i 4 timer fra 12 til 16 og kaster oss utpå. Vi har naturligvis eksepsjonelt god mestringstro, så noe nybegynnerkurs trenger vi ikke. Videoen taler for seg selv. Vi kommer tilbake, utslitte. Hviler litt på stranden og fortsetter grillingen fra mandagskvelden.

            Torsdag kjører vi tilbake til Strömstad via Göteborg. På veien kjører vi forbi mange biler. Plutselig oppdager Andreas bekjente i bilen til høyre. Han er ikke helt sikker, men vi tar en tur ut til høyre til en forandring, venter på å bli forbikjørt og gjentar prosedyren. Jada, det var dem! Vi tar av ved nærmeste avkjøring og jada, de følger etter. Vi hilser på dem og prater en stund, blir til og med bedt på middag på hytta deres, men vi har en ferje å rekke.