14 år 10 år

Tidlig denne morgenen kommer båten frem til Guangzhou. Det første som møter oss er en enorm parkeringsplass, samt at vi skimter et atomkraftverk i det fjerne. En buss frakter oss i ca 40 minutter inn til kjernen av byen, som bare for å ha sagt det er helt enorm! Vi kommer i kontakt med flere kinesere på ca vår alder som kan en del engelsk. De anbefaler at vi bruker undergrunnsbanen for å komme oss til togstasjonen.

    Før vi begir oss ut på undergrunnen, må vi ha litt mat. Under bakken, like ved der man går ned til banen, ligger det drøssevis med små butikker, og små korridorer stappfulle av kinesere. De ser litt rart på oss og ler av all bagasjen vi har med. Noen virker også litt forskrekket over hvor høye vi er :)
    Vi finner en MacDonalds og en sushi bar. Vi utelukket sistnevnte og spiste en burger som ikke har smakt så godt noen gang før.

    Undergrunnen er noe av det mest ryddige, effektive og selvforklarende systemet jeg har sett på lenge. T-banen i Oslo kan bare gå å legge seg. Alt er både på kinesisk og engelsk, er fargekodet og elektroniske skilt forteller hva neste stopp heter. Det går små vogner konstant med 2-3 minutters mellomrom, og vognene i motsatt retning har avgang på hver sin side av perrongen. Intet behov for å lete etter riktig spor med andre ord.

      Vi så begge togstasjonene på hver sine grener av undergrunnsnettet, et par hopp unna. Vi dro til den stasjonene vårt tog skulle gå fra, for å bestille togbilletter til toget som skulle gå om kun få timer.

      Billetter var selvsagt ikke å få tak i. Dagen før er rett og slett for sent. Vi måtte derfor tilbringe en ekstra dag i Guangzhou. Vi fikk tips om å sjekke inn på et V8 hostel like i nærheten av stasjonen. Et (dobbelt) rom kostet bare 128 yuan. Vi fikk i oss noe temmelig sterkt krydret mat på en lokal restaurant der ingen pratet et døyt engelsk. Softsleeper togbilletter hadde vi fått tak i til neste dag, samme tidspunkt.

      Søndagen delte vi oss opp. Noen ville se museum, og brukte hele formiddagen på å rote rundt etter riktig sted. Da de kom fram, viste det seg at guideboken nok en gang var utdatert og at det dermed ikke stemte at terrakottakrigere var utstilt der lenger. Det hadde likevel vært en fin tur med mye annet spennende å se. Vi andre gikk rundt på et lokalt kjøpesenter, kjøpte belter og stor paraply med masse fine farger. Vi lekte oss også litt mer på undergrunnen som bare koster 3 yuan per tur. Vi handlet litt til, spiste enda en burger på Mac, samt milkshake. Det ble kveld og vi kom oss tilslutt inn på riktig tog og på vei til Guilin. Softsleeper har i motsetning til hardsleeper separate lukkbare rom, der det er 2 i høyden i motsetning til 3. Mer plass å boltre seg på. Når det kommer til søvnkvaliteten mener flere av oss at det ikke nødvendigvis var bedre.
      (bilder kommer når tid)


      Comments

      Hilde og Hermann
      14 år

      det blir vel godt å komme hjem til skikkelig norsk middagsmat. Vi er på Kalhovd og har gått i fjellet og spist tomatsuppe og fiskekaker til middag. Dere må fortsatt kose dere og vi gleder oss til å se dere igjen. Klem Hermann og Hilde