14 år 10 år

To nye dager har gått her i Beijing. Selv om klokken hjemme bare er halv 8 om kvelden, er det for lengst tid for å legge seg her borte. Grunnen til at det enda ikke har skjedd, er at det som vanlig er en del administrativt å ta seg av for at dagen etter, samt resten av turen skal gå som planlagt. Vi rakk med noen minutters margin å sikre oss 5 billetter til Sanya i Sør-Kina, før det stengte 2400 lokal tid. Billettene kostet ca 720,- for hardsleeper som er en sovevogn med 3 senger i høyden. Vet ikke hvor mange slike rader det er totalt, men sikkert en 8-12?

    I går, mandag, hadde vi et par ting å ta igjen som vi ikke rakk på søndagen. Vi startet derfor dagen med Tiananmen Square. Det er et stort åpent området med sin kjente historie. Foruten å se plassen, og minnes studentene, var det ikke annet å gjøre enn å gå videre. Rett over gaten ligger den forbudte by, etterfulgt av Jngshan park. Vi har erfart at det ofte kan være litt avstand mellom der inngangsbilletter kjøpes, og der de kontrolleres. I den forbudte by var et en bod veldig tidlig etter vi kom inn hovedporten fra gaten. "Tickets" med store bokstaver. Disse kostet 10,- var da ikke til selve byen, noe vi fant ut da vi kom til portene. Vi måtte ut med en 80 yuan for en ekte billett. Hva det til 10,- var for noe måtte gudene vite.
    Parken bakom den forbudte by førte opp til et "buddatempel" nedtynget av turisme. Riktignok var det fin utsikt over byen, der vi så stadion etter OL i år. Rundt denne toppen var det vakkert parklandskap med blomster.

    Ei venninne av Kathrine er i Kina i disse dagen hun også. Vi møtte dem i den store handlegaten utenfor der vi bor, og gikk sammen for å finne noe å spise. Senere ønsket vi å se opera. I en guidebok vi hadde, stod det at det var opera i palasset til prins/keiser Gong om sommeren. men det ble det ikke noe av da det var stengt da vi kom frem. Siden vi først var i området, ble det noen timer på lake district, et kjent ute-område med masse spisesteder og små butikker. Vi avtalte å dra på muren sammen neste dag.
    Denne dagen må tilslutt kort oppsummeres med: "Bildet du ser i menyer for mat på utesteder, trenger ikke nødvendigvis å likne på hva du får servert".

      Tirsdag morgen står vi tidlig opp (de fleste av oss) for å komme oss av gårde til muren. Opprinnelig ønsket vi å dra til Si ma tai der vi har hørt det er lite turisme. Vi ønsket også å se Ming gravene, og valgte derfor å dra til muren Ba da ling da den ligger en 30min kjøretur fra gravene. Taxi hadde vi bestilt hele dagen, fra 0900-1700 for 8 personer. Dette til en pris på 900 yuan.

      Noen startproblemer er det alltid. Vi kom litt sent i gang, noe en bare må regne med, og hentet opp våre tre venner på en t-banestasjon i nærheten av der de bodde. Videre satt vi 60min i bil, og fikk oppleve kinesisk motorvei. Inne i byen er det veldig greit. Er det grønt kan du kjøre. Er det rødt kan du også kjøre, men da må du tute for å skremme vekk alle som går i gaten. På motorveien ser det ikke ut til å være noe system. Der kjører alle der det er plass. Kjøreretninger er adskilt, og kineserne er veldig dynamiske. I steder for blinklys brukes hornet.
      Vi fikk 60min ved Ming gravene. Ikke veldig mye å se. Hovedattraksjonen var en "kjeller" med startpunkt helt bakerst i parken, via en sikkerhetskontroll. Det var noen rom da, med masse penger kastet ned på gravstener. Vi gikk ut igjen og tilbake.

        Muren var noe mer givende. Vi ble først kjørt til et sted der det gikk heiser opp. Vi ønsket å gå, og fikk dermed sjåførene til å kjøre oss til et mer egnet sted i nærheten. Billetter kjøpte vi 500meter før selve oppstigningen og billettkontroll. Godt vi så billettluken med en gang. Vi gikk en 70min oppover muren, via slike utkikksposter spredt med jevne mellomrom. Det var tett i tett med turister da vi gikk ned igjen. Minst 95% var kinesere. Nesten 2 timer til i bil før vi var tilbake 1650 på hotellet vårt.
        Resten av kvelden gikk som kjent med på å skaffe togbilletter, samt å skrive mer her. Nå gjenstår bare å få inn noen bilder fra dagen og så er det natta. I morgen skal vi til sommerpalasset.