13 år 10 år

Klassiske Mallorca er en tur i regi av Ving og går med buss, båt og tog i området vest for Mallorca. Størsteparten av øya er flat som en pannekake og føles sikkert som hjemme for våre Danske venner. I vest er det derimot høye fjell opp mot 1447 meter over havet. Bussen plukket opp de påmeldte utenfor hver sine respektive hoteller. Vi var utenom guiden 16 personer, norske, danske og svenske. Turen startet med buss mot en liten landsby kalt Valldemossa: Denne lille byen har små trange gater og derfor svært lite biltrafikk. Masse fine blomster utenfor dørene og hvite strimler til pynt mellom hustakene.

    Valldemossa er mest kjent for et kloster opprinnelig konstruert av adelige, for så å bli overtatt av karteuserordenen (katolsk orden) fra 1400 til 1800-tallet. Under sekulariseringen på den tiden ble klosteret overtatt av kapitalistiske interesser og brukt som innkvartering. Frédéric Chopin bodde der i perioden 1838-39. I dag er det et museum. Billetten gjaldt på to steder. Rett til venstre for billettkontoret var en inngang der det ble avholdt en musikkforestilling, samt masse rom med bilder og gamle gjenstander. Til høyre og rundt hjørnet var inngangen til kirken og videre inn i klosteret. Klosteret hadde en lang gang med små rom hele veien inn til venstre.

      Turen gikk videre med buss etter en times tid til fri disposisjon. Vår guide som så godt hun kunne forsøket å prate både norsk, svensk og dansk på samme tid (noe hun klarte veldig bra vel og merke) fortalte oss om alt mulig rart langs veien. Vanligvis synes jeg slik prat er kjedelig, men i dag fungerte det bra. En fin blanding av nyttig informasjon, noen små spøker og nyttige tips om man skulle finne på å reise i disse området på egenhånd. Vi stoppet et kvarters tid ved et berømt utsiktspunkt der man kunne spist og gått ned til en kjent klippe langt der nede... hvis man hadde hatt tid. Det ble bare tid til noen bilder for denne gang:

        Vi ankommer havnen Port de Sóller. Her skal vi først en tur ut på havet og se på noen kjente klipper med grotter og krystallklart blått vann. Det var en del bølger og vi kjørte delvis inn i en av grottene i fjellveggen. Ved havnen på vei ut så vi noe som sikkert var en form for beskyttelse mot bølger, men var bygget opp av store terninger. Et merkelig syn.

        • De morsomme klossene ved havnen De morsomme klossene ved havnen

          Allerede på bussen før vi gikk på båten fikk vi mulighet til å bestille en matbit etter båtturen. Det var planlagt nesten 2 timer "fri" før vi da skulle videre på togturen, som går til litt ugunstige tider. Valget var fisk eller kjøtt og prisen 10€. Når vi nå kom i land satt de fleste av oss ned ved spisestedet. Jeg ble sittende sammen med et dansk par og en tredje (fysisk skadet) danske. Damen i paret hadde bodd her i Sóller i ét år tidligere og mannen jobbet med langtransport. Fisken var veldig god, servert med salat og en form for poteter. Mallorca er kjent for sin gode matolje, noe som får maten til å smake ekstra godt.

          • Fiskeretten Fiskeretten
          • 5 kuler med is til under 5€ 5 kuler med is til under 5€

            For å ta dette med fisk med en gang. I min verden er det to typer spiselig fisk. Hvit og rød. Rød fisk (torsk, laks..) liker jeg veldig godt. Særlig med rømme, poteter og pepper. Hvit fisk er et annet kapittel. Det kan hende at kokkene i messa der jeg har spist de siste 4-5 årene har vært usedvanlig dårlige på hvit fisk, men enten er den smakløs, utvannet eller for salt. Denne fisken var nydelig, og det er ikke ofte jeg kan si om hvit fisk. Drikke og en liten is-dessert var også inkludert i prisen. Ikke dårlig til 80,- å være.

            • Det er ikke ofte jeg tar bilde ut fra bevegelige kjøretøy. Det blir som oftest veldig dårlig. Denne gangen får det gå. Utsikten fra toget et stykke op Det er ikke ofte jeg tar bilde ut fra bevegelige kjøretøy. Det blir som oftest veldig dårlig. Denne gangen får det gå. Utsikten fra toget et stykke op

              Da var det igjen 1 time. Nok tid til å rusle rundt, kjøpe seg en is (med 5 kuler) og enda en (hvit) bukse. Toget, som i ettertid har beholdt sin originale stil til tross for oppgraderingen fra kulldrevet til elektrisk tilhører det eneste privateide jernbaneselskapet på øya (Det offisielle toget er statseid). I dag primært et turistplaster da det ikke er særlig egnet for effektiv transport. Vi satt på dette toget fra Sóller i ca 45 minutter med et lite bytte underveis og endte tilbake like utenfor Palma. Det var så buss tilbake til hotellene og klokken var blitt 1600.

              oppdatering



              Ruten bussen, båten og toget tilbake tok. Playa de Palma ligger der den røde streken starter nede i sør. Turen gikk først til vest, opp til Valldemossa, videre til Soller der vi var en liten tur på sjøen. Toget tok oss nedover den røde streken til øst på bildet.


              Comments

              ditt navn
              13 år

              Hei så moro å lese det du har skrevet og se på de flotte bildene. Flott at du har hatt gode smaksopplevelser med fisk.Her går det mest i røkt torsk. Du må kose deg masse klem mamma

              pappa
              13 år

              Jeg leser visst turen baklengs...men synes det er like spennende. Mange flotte bilder og kulinariske opplevelser:)